Zaterdag 30 november 2024

Het Swinnetou Spoor

Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen-Centrum

Afstanden:  5-7-10-12-Lus Diest 8 km

Start: 7u tot 15u

 

 

 

Voorwoord Swinnetou Spoor.

5 km-7 km-10 km.

Net als 5 – 7 – 10 km is (zonder controle door de onbeschikbaarheid van het Groenhof) we vertrekken aan de Gildenzaal om aan de splitsing aan de Vroentestraat linksaf te gaan en via  de Postbaan en Rozenstraat lopen we tot aan de lichten van Schoonaerde en zo lopen we de Wijerstraat in en begeven we ons langs het Groenhof waar we de splitsing hebben van 5 km links, die ons bij de Kerkeberg brengt om terug naar Schaffen centrum te keren. Recht hebben we de 7 en 10 km, het favoriete parcours van Guy Swinnen dat hij wekelijks enkele malen bewandelt. De 7 km is er bijgevoegd omdat 10 km zonder controle nogal lang uitvalt voor sommige wandelaars, let op de splitsing, de 10 km is er voor Guy en zijn gevolg en ook dient voor de 30 km. We lopen door het groene Heesbos over slingerende paadjes om aan de
Kerkeberg weer samen te komen met de 5 km tot aan het einde.

12 km. We starten aan de Gildenzaal en lopen rechts de Vroentestraat in en over de sportpleinen Oosterlindeveld en begeven we ons naar de ingang van de kazerne waar we recht doorgaan langs de controletoren van het vliegveld. Een fraaie klim de Lazarijberg, naar een hoogte van ±50 m, om vervolgens langs Fort Leopold (stond over een paar jaar te koop voor een spotprijs zonder reactie). We dalen af naar de stationsbuurt en stappen het Jan Heylenpark in. Zo lopen we over de beschermingswallen van Diest met 5 poorten, Schaffensepoort, Antwerpsepoort, Allerheiligenbergpoort, Leuvensepoort en Hasseltsepoort. Diest was  strategisch gelegen langs de baan Keulen-Brugge en moest zich wapenen tegen de vijandelijke troepen. Over de wallen lopen we naar de controle van de Warande voor een welverdiend drankje en hapje. Na deze rustpauze stappen we binnen in het Begijnhof, gesticht in 1253 door Arnold-4, Heer van Diest en vernield in 1796 door de Franse bezetter. De monumentale begijnhofpoort dateert van 1671. We verlaten Diest langs de in-aanbouw-zijnde nieuwe kliniek en langs het Weerstandsplein met oorlogsmonument, langs het vernieuwde stationsplein, over de nieuwe spoorweg-voetgangersbrug als af is (wat voorzien was voor begin oktober). We gaan de Lazerijberg op met een mooi vergezicht bij helder weer. We lopen achter het vliegveld door langs Hof ter Rode, naar natuurgebied De Schans met mooie gerestaureerde gebouwen. Zo lopen we langzaam richting Diest centrum met de Gildenzaal als eindstation.

Lus Diest 8 km. We lopen voorbij de sportvelden, langs de Sint Jans Ruïne, de oudste kerk van Diest, ±450 jaar oud en verwoest in 1580 tijdens de belegering van Diest en ze werd nooit terug opgebouwd. We stappen het provinciaal domein Halve Maan binnen en gaan terug de wallen op over een prachtig stukje groen. We kruisen het Vervoortplein en lopen langs de achterzijde van Sint Augustinus, langs de wijk Poelske, de Fabiolastraat, en de Leuvensestraat, over een leuk kasseiwegeltje, langs het Wit Huis. Zo komen we aan de voet van het citadelbos, dat we kunnen bewonderen in al zijn glorie en lopen langs de oude kazernegebouwen waar de para’s tot over enkele jaren gehuisvest waren. We dalen af door het centrum van Diest langs de Allerheiligenkapel, onder de monumentale Warandepoort door met vier grote beelden, deze poort is afkomstig van het Noordstation van Brussel. Over mooie slingerende bospaden komen we terug aan de controlezaal.